index  »  despre luteina

        Luteina : 

 hrăneşte şi apără retina şi nu numai pe aceasta

 luteina formula chimica                                                                                

                         Nu cred că  e ceva nou dacă afirm despre luiteină că este una din substanţele de origine naturală  considerată a fi, în baza experienţei, un scut împotriva radiaţiilor luminoase care duc în timp la obosirea retinei mergând până  la distrugerea ei cu consecinţe legate de orbire. 
  Retina este locul unde se proiectează  lumina filtrata de ochi ca informţie de care avem nevoie pentru a percepe  75-80%  din  evenimentele care ni se  întâmplă.
  Retina  este o structură de celule  speciale care interactionează cu lumina şi ştie să transmită prin fluxuri nervoase,  ceea ce vedem la centrii specializaţi din creier .    Este  compusă din celule fotosensibile (celulele cu conuri şi cele cu bastonaşe ) responsabile de recepţia luminii si de transformarea ei în semnal nervos care este preluat de celulele nervoase  prezente la nivelul acesteia , acestea din urmă transmiţând mai departe  impulsul nervos prin celule ganglionare (de natura neuronală şi ele) prin nervul optic la creier.
    Anumite celule dintr-o zona a ei numita "pata galbenă primeste de la ochi imaginea cu claritatea pe care lentilele naturale ale ochiului o proiecteaza pe aceasta când citim şi observăm direct un obiect . Alte zone vecine primesc o imagine mai neclara “ perifericaµ aşa zisa vedere cu coada ochiului . Este discutabil daca nu cumva ochiul este capabil sa aduca imagine clara chiar  si in aceste zone periferice... dar aceasta este alta problemă.  Pata galbena se mai numeste asa cum poate ştim deja si macula lutea.  Culoarea galbena a acestui tesut se datoreste luteinei.
 
    
Iata deci , luteina (la care se alătura şi zeaxantina mereu prezentă alături de ceasta in plante) este o substanţă specifică ochiului . Această substanţă nu se poate sintetiza în organism şi trebuie preluată  din alimentaţie pe cale nutritivă.  Aici legumele şi fructele sunt la loc de cinste prin conţinutul lor în luteină . Luteina este o substanta de tip carotenoid  înrudita cu betacarotenul (provitamina A). Ea are proprietăţi antioxidante capabilă să lupte împotriva radicallor liberi care la nivelul ochiului ar putea duce la degenerescenţă maculară şi/sau cataractă de exemplu.  
Rolul luteinei ( si zeaxantinei) este de a filtra ( mai corect de a orpri) componenta albastră a luminii solare sau artificiale pe care ochiul până la retină nu este capabil să le opreasca. Componenta  albastra din razele de lumina  , dar şi radiaţiile UV în exces sunt dăunatoare retinei pe care o pot distruge ireversibil. Aceste substanţe apără pata galbenă de la distrugere sub acţiunea stresului oxidativ dat de radiaţiile luminoase necorespunzătoare.
 
  
Multe studii din ultimii ani au arătat rolul determinant al luteinei în buna funcţionare a retinei şi ochiului în general.  Nu am găsit cazuri  care  să puna la îndoială necesitatea luteinei în alimentaţie cu rol în funcţionarea corectă a ochiului.  Ceea ce se studiază în prezent este capacitatea organismului de absorbi luteina  si odată absorbită  în ce fel poate să acţioneze sinergic cu alte substanţe cu caracter nutritiv pentru ochi şi nu numai.

Luteina  are efecte benefice  pentru ochi dar şi pentru piele de exemplu, astfel iata câteva din beneficiile acesteia ...     ->  vezi continuarea

 pagina 1, 2, 3
                                  Remedium plus
                                                                                 2011

Vision de la Forever cu 15 mg per comprimatFOREVER Vision 
     pentru OCHI SĂNĂTOŞI
şi VEDERE CLARĂ

15 - 30 mg luteină /porţie !
împreună cu vitamina A, E ,
extract de afine,
astaxantină, resveratrol
60 tablete  1-2 /zi
                                                        
                                                                                                         

 



.Surse :
  1. -    Suplimentarea alimentară cu luteină şi creşterea hidratării pielii şi a elasticitaţii ei cât şi a lipidelor benefice  conferinţă Paris 13 septembrie 2006 prezentare de Dr. Pierfrancesco Morganti, profesor de dermatologie cosmetic aplicat de la Universitatea din Napoli,
  2. -   "Beneficii şi efecte secundare ale Luteinei,  în doze de 6 mg, 10 mg, 20 mg", articol Dr. Ray Sahelian
  3. -    Studiu Clinic privind importanta utilizarii Luteinei si Zeaxantinei ( Ocuvite Lutein ) în tratamentul degenerescentei maculare Dr.:  D. Costin, S. Popa, Claudia Costea
  4. -    Luteina si zeaxantina , protectie impotriva  degenerescentei maculare (MD) autor: Dr. Dan Roberts actualizat în iul 2008 www.mdsupport.org
  5. -    Rolul esenţial al zeaxantinei în săsnătatea ochiului   (RFB Communications Group, Inc) ,actualizat 9 iunie 2003, autorii citaţi : Dr. Lauren Thomson R., Toyoda Yoko MD, MD ZY Wong, , Dr . Francois C. Delori, Ph.D., şi C. Dorey Kathleen, Ph.D. (Acum cu R & D Consulting), la Schepens Eye Research Institute. , Dr Kevin Garnett M., BS, MBA la Biotehnologie Aplicată Food, Inc (O'Fallon, Mo) ,dr Kimberly M. Cheng, Ph.D. Nichols şi Cathleen R. la Catedra de Zootehnie, Universitatea din British Columbia (Vancouver) , Dr. Neal E. Craft, Craft Technologies, Inc (Wilson, NC)  publicat : www.mdsupport.org
  6. -  Studiu "dublu-orb", controlat cu placebo, privind administrarea de  luteina şi  antioxidanţi în atrofia generată de degenerescenţa maculară legată de vârstă: uautori: S Richer , Stiles W , L Statkute , Pulido J , Frankowski J , Rudy D , K Pei , M Tsipursky , Nyland J . Sursă citată : Department of Veterans'Affairs, Clinica Medicală "Eye Center", North Chicago, Illinois 60064-3095, Statele Unite ale Americii.
  7. -  Pfizer,  studiu care pune în evidenţă  siguranţa luteina în formule pentru sugari autori:  Stephen Daniells, 25-Mai-2010 -includerea de luteina în formula alimentară pentru sugari este sigură şi nu afectează  creşterea sugarilor.
  8. -   Studiu privind antioxidanţii precum vitamina E si luteina care ar putea reduce risculde cataractă  la  femei 25.01.2008  (studiu observaţional care a inclus mai mult de 35.000 de femei cu vârste între 45 şi mai în vârstă.) "Datele sugerează că cei care au consumat în dietesuplimente cu luteină / zeaxantină sau de vitamina E pot reduce riscurile de cataracta", autorul principal : William G. Christen, epidemiolog la Spitalul Brigham şi femeii şi Harvard Medical School, Boston.
  9. -    Influenţa suplimentării cu luteină  şi acid docosahexaenoic , lipoproteinele, şi pigmentarea maculare. - autori  Elizabeth J Johnson, Hae-Yun Chung, Susan M Caldarella şi D Max Snodderly  Jurnalul American de Nutriţie Clinică mai 2008 Vol. 87, No. 5, 1521 - 1529. Mayer Jean US Department of Human Nutrition Center Agriculturii Research on Aging de la Universitatea Tufts, Boston, Massachusetts. http://www.wellnessresources.com/studies/lutein_and_dha_for_eye_health/
  10. -  www.vitamin-resource.com  - studii despre luteină
  11. - EFSA Journal 2011; 9 alineatul (5): [25 pp.]. 2144 doi: 10.2903/j.efsa.2011.2144 - Aviz ştiinţific cu privire la re-evaluare a preparatelor cu luteina,şi altele decât luteina cu concentraţii ridicate din totalul carotenoidelor saponificată la niveluri de cel puţin 80% - Avizul Comitetului ştiinţific / ştiinţific privind cererea de la: Comisia Europeană chestiunea  numărul: EFSA-Q-2010-Adoptat 01,491: 13 aprilie 2011 Publicat: 06 mai 2011 Afiliere: Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Parma, Italia  referitor : Luteina, esterii Luteina E 161b, numărul de înregistrare CAS 127-40-2, colorant alimentar, numărul EINECS 204-840-0
  12.   "Dieta pentru ochi sanatosi"  Autor: MILENA SADOVA martie 2007    http://www.supereva.ro/info.asp?id=1116
  13.  " Luteina si zeaxantina: Ochi şi Beneficii "   De Heiting Gary, OD ,  cu contribuţii de Shereen Jegtvig , Certified Specialist Nutritie (CNS)  http://www.allaboutvision.com/nutrition/lutein.htm
  14.  Prospecte ale produselor cu luteină si alte articole referitoare.






optimizare web * *