. index » licopenul

Licopenul

Licopen din roşii

Licopenul este substanţa responsabilă de culoarea roşie pe care o au multe legume şi fructe. Făcând parte din familia carotenozilor ( ex,. betacaroten, gamacaroten ) structural este o tetraterpenă deci compus din opt unități de izopren.


izopren Izopren

licopen Licopen

Este insolubil în apă dar se dizolvă în solvenţi organici şi , important pentru biodiponibilitate se dizolvă şi în uleiuri. Are o putere mare de colorare . Este utilizat şi ca pigment în industria alimentară fiind unul din E-urile considerate ca fiind lipsite de toxicitate (E160).

Culoarea roşie e dată de structura moleculară (cele unsprezece legături duble conjugate). Legăturile duble dealtfel dau şi proprietăţile sale antioxidante. De exemplu sunt studii care pun în valoarea capacitatea antioxidantă faţă de radicalii dificili hidroxil şi peroxid [Porrini & Riso 1999, 2000]. Se pare că icopinei poate inactiva oxigenul oxidant de două ori mai mult decât a beta-carotenul şi alfa-tocoferolului de asemenea sunt dovezi că este un scavenger de NO2 , RS si RSO2 (sulfonil ) [Agarwal şi Rao., 2000].

Biodisponibilitatea de licopen este mai mare în produsele din tomate, sub formă de pasta de tomate și piure de tomate, decât este în roșiile crude. În procesul de digestie licopenul este tranformat într-un număr de metaboliți (chiar şi beta caroen). Există dovezi că grasimi poate ajuta crește absorbția de carotenoidelor , şi desigur şi a licopenului aşa cum arătam că solubilitatea sa în uleiuri şi substanţe grase este mult mai mare ca în apă. Uleiul de măsline ar putea da un plus la capitolul capacităţii antioxidante a licopenului.

Licopenul pe scurt este cercetat în prezent pentru :

 • Licopenul inhiba androgeni receptorilor de expresie în cancer de prostata celule in vitro și, împreună cu unii dintre ei metaboliți , reduce cancerul de prostata proliferarea celulelor si poate modula ciclul celular de multiplicare.

 • Licopenul poate influenţa (scădere), de asemenea insulina în calitate de factor de creștere intracelulara in celulele cancerului de prostata.

 • Rezultatele din mai multe in vitro și studiile pe animale au arătat că licopenul poate avea efecte chemopreventive pentru cazurile de cancer de prostata, de piele , de sân , pulmonar , și ficat , cu toate acestea, însă mai sunt necesare studii suplimentare care să confirme aceste afirmaţii.

 • Studiile clinice utilizând licopen din pacienţii cu cancer de prostata cu diverse prezentări clinice diferite (de exemplu, stadiu incipient, antigenul specific prostatic (PSA) recădere , avansate de boala ) au avut însă rezultate inconsistente , PSA are moduri de manifestare el însuşi variabile în funcţie de anumiţi factori.

 • US Food and Drug Administration (FDA) a acceptat stabilirea că produsele pe bază de licopen care îndeplinesc cerințele FDA sunt sigure . În studiile clinice care au inclus pacienți cu cancer de prostata, dozele variind de la 10 la 120 mg / zi au fost bine tolerate, doar ocazional s-au raportat ușoare până la moderate afecţiunile gastro-intestinale.

 • Licopenul a fost investigat pentru rolul său în boli cronice, inclusiv cardiovasculare boli și cancer. Numeroase studii se îndreptă către capacitatea licopenului ca adjuvant la prevenirea bolilor cardiovasculare prin scaderea sintezei colesterolului și degradarea lipoproteinelor cu densitate mică.Oamenii care au diete bogate in roşii, care conţin licopen, apar în unele studii ca ar avea un risc mai mic privind unele tipuri de cancer, în special cancerul de prostata, pulmonar, si de stomac. Cu toate acestea, nu toate studiile au ajuns la aceeași concluzie. Studii care au testat licopenul pe oameni care au avut deja cancer de prostata pun în evidenţă unele rezultate pozitive , dar, în general, efectul dorit nu a fost prea mare. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla ce rol, şi în ce condiţii, are licopenul în prevenirea sau tratamentul cancerului. Este probabil ca efectul preventiv al licopenului să fie influenţat sau potenţat de ceilalţi nutrienţi în cazul dietelor bogate în fructe si legume.

Până acum însă studiile dau speranţe şi pun în evidenţă capacităţile protective ca antioxidant al licopenului.

De exemplu s-apus în evidenţă efectul de protecţie în tandem cu luteina la nivel retinian cu rol poitiv în prevenirea sau încetinirea degenereşcenţei maculare; în acest caz se presupune că licopina amplifică cumva rolul luteinei.Surse alimentare de licopen:

Sursă

mcg / g greutate umedă

Roşii roaspete

8.8-42

Suc de roșii (preparat termic)

86-100

Sos de roșii

62-140

Tomate (ketchup)

99-172

Pepene verde

23-72

Grapefruit roz

3.6-34

Guava

53 - 55

Papaya

20-63

Măceşe (pulbere)

7.8

Caisă (valoarea mai mare pentru fruct uscat)

0,5-8,64

Papaya

120Cea mai mare concentrţie o are însă un fruct GAC (Momordica cochinchinensis)cu 2000 – 2300mcg/g;

sursa : Appendix A: Detailed summary and evaluation of the nutritional information for Lyc-O-Mato® şi Wikipedia care citează un studiu Rao and Rao (2007)

Uleiul de cătină are şi el cam 2000mcg/g !

Se observă că prepararea termică în cazul roşiilor are ca efect o biodisponibilitate mai mare a licopenului.


Un indicator al eficienţei acţiunii licopenului poate fi şi distrubuţia licopenului în organe conform wikipedia care citează [3].

Distribuția de licopen

Țesut

nmol / g greutate

Ficat

1.28-5.72

Rinichi

0.15-0.62

Suprarenale

1.9-21.6

Testiculele

4.34 - 21.4

Ovar

0.25-0.28

Adipos

0.2-1.3

Plămân

0.22-0.57

Colon

0.31

Sân

0.78

Piele

0.42


Licopenul este absorbit la nivelul intestinului subțire , absorbţia fiind favorizată de grăsimi şi acizi biliari. Este incorporat în chilomicroni şi apoi eliberat în sistemul limfatic. In plasma sanguină se consideră că este transportat prin lipoproteinele LDL şi VLDL Este distribuit în principal ţesuturilor grase si organe, cum ar fi glandele suprarenale, ficat, prostata si testicule.


Studii ulterioare [de ex. 4.; 5] analizează chiar şi care izomeri ai licopenului au biodisponibilitate mai mare existând constatarea că izomerul cis este mai activ el rezultând în urma metabolismului prin transformarea izomerului trans foarte prezent în alimente.


Licopenul se recomandă ca ajuvant astfel :


 • Antiaterosclerotic şi cardioprotector natural

 • Protecţia faţă de infarctul miocardic
  Protecţia împotriva aterosclerozei prin inhibarea oxidarii LDL colesterolului (HMG reductaza)

 • Recomandabil fumătorilor pentru reducerea factorilor de risc cardiovascular
  La nivelul retinei, impiedicand degenerescenta maculara,

 • imbunatatirea circulaţiei la nivel celular (citokinelor) sprijinind la împiedicarea formării de tesuturi tumorale.

 • In tesutul celular subcutanat, oferind protectie impotriva razelor UV (afinitate la ţesutul gras de sub piele),

 • Ca antioxidant face incă obiectul studiilor, ca instrument de luptă cu cancerele de prostată, stomac şi la nivel pulmonar.


Licopenul este încă una dintre substanţele cele mai studiate adăgându-se la lista de substanţe naturale cu speranţă pentru întărirea sănătăţii.

Sursehttp://www.saptamanamedicala.ro/articole/Produse-naturale-pentru-prevenirea-adenomului-de-prostata.html

http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/lycopene

http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/cam/prostatesupplements/healthprofessional/page3

http://www.tratamente.ca/licopina-licopenaforte-5000-mcg60-caps-p-367.html prospect produs

http://www.nutritiecluj.ro/articole/miracolul-rosu-licopenul/

http://www.wavepharma.ro/index.php?option=com_djcatalog2&view=item&id=21&Itemid=147 prospect produs LICOPA site producator

http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/lyconutrit.pdf - Appendix A: Detailed summary and evaluation of the nutritional information for Lyc-O-Mato®


studii

1. Lymphocyte Lycopene Concentration and DNA Protection from Oxidative Damage Is Increased in Women after a Short Period of Tomato Consumption

Marisa Porrini1 and Patrizia Riso

© 2000 The American Society for Nutritional Sciences


2. Role of Antioxidant Lycopene in Cancer and Heart Disease

A. Venket Rao, PhD and Sanjiv Agarwal, PhD + Author Affiliations

Department of Nutritional Sciences, Faculty of Medicine, University of Toronto, 150 College Street, Toronto, Ontario CANADA

Address reprint requests to: Dr. A. V. Rao, Department of Nutritional Sciences, Faculty of Medicine, University of Toronto, 150 College Street, Toronto, Ontario M5S 3E2, CANADA. E-mail: v.rao@utoronto.ca.

Citări:

Review Series: Antioxidants and Their Clinical Applications: A. Venket Rao and Sanjiv Agarwal

Role of Antioxidant Lycopene in Cancer and Heart Disease J Am Coll Nutr October 2000 19:563-569

Abstract


3. Lycopene: a biologically important carotenoid for humans?

Stahl W, Sies H.

Source: Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf, Postfach, Germany. 1996


4. Tissue Distribution of Lycopene in Ferrets and Rats after Lycopene Supplementation1

Ana Lucia A. Ferreira*, Kyung-Jin Yeum, Chun Liu, Donald Smith, Norman I. Krinsky, Xiang-Dong Wang, and Robert M. Russell2+ Author Affiliations

J. Nutr. May 1, 2000 vol. 130 no. 5 1256-1260


5. Bioavailability of all-trans and cis-Isomers of Lycopene

Thomas W.-M. Boileau*, Amy C. Boileau† and John W. Erdman Jr‡,1 + Author Affiliations

Exp Biol Med November 2002 vol. 227 no. 10 914-919


©2013
*