Uleiul de dovleac poartă cu sine o mare parte din
nutrienţii seminţelor plantei , nutrienţi benefici pentru sănătate.
Seminţele de dovleac sunt bogate în proteine ( cca 24
- 30 %) acizi graşi polinesaturaţi (43- 50% !) , amidon , fibre ,
minerale (de ex .magneziu cca 500mg, calciu cca 45-50 mg, potasiu
800-900 mg, seleniu 5-7 mcg) , carbohidraţi (cca. 17%) şi sunt generoase
caloric cu cele 450-550 kcalorii.
Extractul din seminţe la rece uleiul
este bogat in in vitamina E şi are un conţinut ridicat de substanţe şi minerale.
Astfel vorbim de vitaminele A (sub formă de carotenoizi ) , B1,B2, B6,
C, D, si mai ales E iar ca minerale potasiu ,magneziu, mangan, seleniu,
zinc, calciu, fier, cupru, fosfor.
Structura nutriţională
pentru 100 g ar mai putea fi exprimata şi aşa :
- calorii
: peste 880 kcal
-
- Grăsimi
saturate 17 – 19
-
- Grăsimi
polinesaturate 49,66
-
- Grăsimi
mononesaturate 28,01
-
dintre acizii graşi cei mai des
enumeraţi în literatura nutriţională de specialitate sunt:
-
Acid Linoleic ( Omega 6) cca. 44- 65%
-
Acid
Oleic
(Omega 9) cca. 11-30%
-
Acid
Palmitic cca. 14 %
-
Acid
Stearic
cca. 5-10%
-
Acid
Arachidic 0.26-1.12 %
-
Acid
Linolenic 0.34-0.82 %
- Vitamina
E – alfa-tocoferol 3-4 mg
- Vitamina
K > 100 mcg
- Fitosteroli cca. 2000mg
Beneficii
-
Consolidarea
tesuturilor vezicii urinare
-
(HBP)
ameliorarea hiperplaziei de prostată
-
Anti-inflamator
-
Ameliorarea
IBS (bolile de intestin iritabil), util şi în colita de putrefacţie
-
Ajută
în prevenirea problemelor urinare inclusiv la formarea de pietre la
rinichi
-
Reduce
oboseala musculatură
-
Poate
stimula creșterea masei musculare (prin stimularea producţiei de NO)
-
menţinerea
nivelului de colesterol organismului
-
Ajuta
la ameliorarea simptomelor de artrită.
-
Creşte
rata metabolică ceea ce este util în menţinerea controlului greutăţii
corporale
-
Este util in combaterea
viermilor intestinali fiind recunoscută deja şi eficinţa seminţelor
crude
-
Calmant
în durerile date de gută prin contribuţia sa la eliminarea acidului
uric
-
unele
studii arată utilitatea uleiului de dovleac în mnţinerea corectă a
funcţionării inimii prin stimularea producţiei de NO
|
Pumpkin seed oil and phytosterol-F can block
testosterone/prazosin-induced prostate growth in rats.
Tsai YS, Tong YC,
Cheng JT, Lee CH, Yang FS, Lee HY.
Source: Institute of
Clinical Medicine, Department of Urology, College of Medicine, National
Cheng Kung University, Tainan, Taiwan. 2006
Characteristics of
antioxidant activity and composition of pumpkin seed oils in 12
cultivars.
Nawirska-Olszañska A,
Kita A, Biesiada A, Sokó³-£ýtowska A, Kucharska AZ.
Source:Department of
Fruit, Vegetable and Cereals Technology, Wroclaw University of
Environmental and Life Sciences, 50-375 Wroclaw, Poland. Electronic
address: Agnieszka.nawirska@up.wroc.pl. feb.2013
Bioactive
compounds in lipid fractions of pumpkin (Cucurbita sp) seeds for use in
food.
Veronezi CM, Jorge N.
Source :Dept of Food
Engineering and Technology, Săo Paulo State Univ, Săo José do Rio Preto
15054-000, Brazil.
Journal of Food
Science © 2012 Institute of Food Technologists® No claim to original US
government works.
Antihypertensive
and cardioprotective effects of pumpkin seed oil.
El-Mosallamy AE,
Sleem AA, Abdel-Salam OM, Shaffie N, Kenawy SA.
Source: Department of
Pharmacology, National Research Centre, Cairo, Egypt. feb 2012
Inhibition of the
experimental induction of benign prostatic hyperplasia: a possible role
for fluted pumpkin (Telfairia occidentalis Hook f.) seeds.
Ejike CE, Ezeanyika
LU.
Source: Department of
Biochemistry, Michael Okpara University of Agriculture, Umudike,
Nigeria. nonsoejkeecc@yahoo.com 2011
Effects of pumpkin
seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign
prostatic hyperplasia.
Hong H, Kim CS, Maeng
S.
Source: Department of
Food Service Management and Nutrition, Sangmyung University,
Hongji-dong, Jongro-gu, Seoul 110-743, Korea. 2009
Effect of
pumpkin-seed oil on the level of free radical scavengers induced during
adjuvant-arthritis in rats.
Fahim AT, Abd-el
Fattah AA, Agha AM, Gad MZ.
Source: Biochemistry
Department, Faculty of Pharmacy, Cairo University, Egypt. 1995
|