. index     »      extractul de rodie

Extractul de rodie - antioxidant performant



rodie (© autor Tache Razvan)

Rodiul este un arbust înalt de 4-5m cunoscut de milenii care-şi află originea în (Persia) Iran fiind cultivată în Asia Centrală , Caucaz , zona mediterană , Africa şi în America Latină , California, Arizona. În Americi a ajuns după colonizarea lor de spanioli.

Rodia pe lângă originalitatea sa ca structură este şi bogată în nutrienţi.

Este utilizată atât ca atare cât şi preparat sub formă de deserturi , sucuri, condiment sau chiar vinuri.

Încă din antichitate i se atribuie calități curative. Deşi rădăcinile, frunzele şi scoarţa sunt bogate în anumiţi alcaloizi în scopul întăririi sănătăţii interesează mai mult fructele. În ultimul deceniu oamenii de ştiinţă s-au aplecat asupra proprietăţilor benefice pentru sănătate pe care rodiile le au mai cu seamă că de mii de ani sunt cunoscute tot felul de recomandări pentru a alina sau a îmbunătăţi condiţiile de sănătate.

Nutrienţi:

Nutriţional , rodia este un fruct bine înzestrat.

Valori medii din literatura de specialitate pentru 100g :

Calorii (Kcal)

80 - 85

Carbohidraţi (g)

18

* Zaharuri (g)

14

* Fibre (g)

4

Proteine (g)

1.6 - 2

Substanţe grase (acizi graşi) (g)

1-1.2

Colesterol (mg)

0

Apă (ml)

75- 80

acizii graşi din seminţe:

- acizi graşi saturaţi 10-20% ( pana la 30 % la rodiile roşii)

- acizi graşi nesaturaţi 45-60% ( 40-87% la rodiile roşii)

din care mononesaturaţi 19-21 % la rodiile roz şi 41-43 la cele roşii.[22]



Trebuie specificat că din punct de vedere al gustului rodiile roşii sunt mai acre decât cele roz care au un conţinut de zaharuri mai mare.

Intr-un studiu din 2010 s-a arătat următoarea structură [22] :

- acid palmitic (C16:0) 0-9 % cu valoare ajungând la 17% pentru rodiile roşii , 7% după unele publicaţii [7]

- acid stearic (C18:0) 9-11% ajungând la 13% pentru rodiile roşii,

- acid oleic(C18:1) 19-21% crescând la rodiile roşii la 41- 34%,

- acid linoleic(C18:2) 20-21% cu 0-19% la cele roşii,

- acid punicic (C18:3 n=5) 9-16% - 0-25% la rodiile roşii, cca 75% din acizii graşi din seminţe conform [7] şi alte surse.

- alţi acizi mononesaturaţi , acid palmitoleic (1%), gadoleic (0,3%) (mononesaturaţi) [7]


O deosebită importanţă o are acidul punicic (omega 5) care în ultimii ani atrage tot mai multe cercetări. Astfel i se atribuie posibile proprietăţi cum ar fi cele de luptă cu tumorile canceroase (colon , sân, prostată) [ex.23,24]. Se adaugă astfel la polifenolii oferiţi de rodie în sprijinirea sănătăţii.

Alţi fitonutrienţi :

Vitamine

Acid folic (folaţi)

38 µg

Niacină (B3)

0.293 mg

Acid pantotenic (B5)

0.135 mg

Piridoxină (B6)

0.075 mg

Riboflavină (B2)

0.053 mg

Tiamină (B1)

0.067 mg

Vitamina C

10.2 mg

Vitamina E

0.60 mg

Vitamina K

16.4 µg

Minerale

Sodiu

3 mg

Potasiu

236 mg

Calciu

10 mg

Cupru

0.158 mg

Fier

0.30 mg

Magneziu

12 mg

Mangan

0.119 mg

Fosfor

36 mg

Seleniu

0.5 µg

Zinc

0.35 mg

(USDA Food Composition Databases)

Numai dacă ne gândim o rodie medie are peste 200g putem vedea că o parte importantă din nutrienţii o putem lua din 1-2 rodii pe zi. Dar importanţi sunt însă şi antioxidanţii din rodie.

Pe lângă rafinata plăcere a gustului avem parte şi de o serie de instrumente cu care putem regla sănătatea noastră. Să vedem cam care ar fi acestea.


- O mare concentrare de antioxidanţi

Amintim aici acidul elagic şi antocianozide care deja ne duc cu gândul la protecţia ADN-ului celular de mutaţiile date de stresul oxidativ. Dar şi la detoxifiere prin neutralizarea substanţelor citotoxice pe care ne agresează zilnic. In acest fel este un protector al degradării ţesuturilor cum ar fi rinichii, inima sau al întregului aparat circulator.


- Favorizează scăderea LDL (tendinţă de inhibare a lipooxigenazei) cu efecte asupra circulaţiei şi a funcţionarii inimii.

Odată cu reducerea LDL se sprijină cum aminteam funcţionarea inimii , dar sunt unele afirmaţii că ar pute acţiona in sensul scăderii tensiunii (sistolice) probabil prin stimularea producţiei de NO.


- Efect antiinflamator, antitumoral

Prin interacţiunea cu sistemul enzimatic (SOD, glutation) este util în afecţiunile inflamatorii şi tumorale. Sunt afectaţi favorabil (COX2, IL1b, TNF).

Aceste acţiuni fac obiectul studiilor atât ca antiinflamator în domeniul artritelor dar mai ales ca antitumoral. Şi observându-se tendinţa de acumularea a principiilor din rodie în zona intestinală şi prostată este studiată cu unele rezultate influenţa polifenolilor din rodii privind inducerea apoptozei celulelor canceroase , multe dintre studii îndreptându-se asupra prostatei.


- Modulator al producţiei de hormoni androgeni

Conţinutul de estronă se reglează raportul hormonilor androgeni cu consecinţe favorabile în spermaogeneză .



Ca supliment alimentar rodia este în prezent studiată pentru proprietăţile sale antioxidante semnificative şi pentru conţinutul in polifenoli în special acidul elagic care este considerat a avea capacitatea de împiedica malignizarea şi metastazarea celulelor afectate. Interesează afecţiunile tumorale la sân, colon dar mai cu seamă prostata.

Cele mai multe studii se îndreaptă spre acţiunea sistemului urogenital şi a prostatei unde aşa cum aminteam din cauze încă puţin clarificate nutrienţii benefici au are tendinţă de acumulare . Cel puţin pe lângă proprietăţile antitumorale ale extractelor de rodie s-a pus în evidenţă şi o încetinire a creşterii PSA markerul care este urmărit în afecţiunile tumorale ale prostatei.










Surse convergente :




1. http://www.csid.ro/dieta/rodia-un-fruct-miraculos-2779950/ Autor: Madalina Dragoi

2. http://www.dieta-slabire.com/sanatate/remedii-naturiste/4177/

3. rodiile-9-beneficii-importante-pentru-sanatate-si-cum-sa-le-mancam/#axzz2Smxstvm7 http://www.medicinasanatate.ro/rodia-2/

4.· http://bbm-medical.ro/imunomodulator/150-pomegranate-.html prospect produs

5.· http://revistaplafar.ro/Fructe--legume/1921/tinerete-fara-batranete.html

6.· http://www.medicina-informativa.com/2012/10/stiri-medicale_30.html

·7. http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2038/2

·8. http://www.nutrition-and-you.com/pomegranate.html

9. http://www.ars.usda.gov/nutrientdata (baza de date)

10. - POMEGRANATE – Prospect produs de la SOLARAY

11. - ACID ELAGIC - Prospect produs ORGANIKA

12.- http://swiftcraftymonkey.blogspot.ro/2009/11/pomegranate-oil.html



Studii mai des citate :


13- Pomegranate Extracts in the Management of Men's Urologic Health: Scientific Rationale and Preclinical and Clinical Data.N K, A S B, A J P.

Source: Department of Urology, Institute of Urologic Oncology, David Geffen School of Medicine at the University of California, 924 Westwood Boulevard, Suite 1050, Los Angeles, CA 90095-7384, USA ; Department of Urology, University Medicine Greifswald, F.-Sauerbruch-Str., 17 489 Greifswald, Germany. 2013


14- Studies on the Cytotoxic Activities of Punica granatum L. var. spinosa (Apple Punice) Extract on Prostate Cell Line by Induction of Apoptosis.

Sineh Sepehr K, Baradaran B, Mazandarani M, Khori V, Shahneh FZ. Source: Immunology Research Center (IRC), University of Medical Sciences Tabriz, Iran. 2012


15- Specific pomegranate juice components as potential inhibitors of prostate cancer metastasis.

Wang L, Ho J, Glackin C, Martins-Green M. Source Ş Department of Cell Biology and Neuroscience, University of California, Riverside, Riverside, CA 92521. 2012


16- Proteomic exploration of the impacts of pomegranate fruit juice on the global gene expression of prostate cancer cell.

Lee ST, Wu YL, Chien LH, Chen ST, Tzeng YK, Wu TF. Source: Department of Biotechnology, Southern Taiwan University of Science and Technology, Tainan, Taiwan. 2012


17- A randomized phase II study of pomegranate extract for men with rising PSA following initial therapy for localized prostate cancer.

Paller CJ, Ye X, Wozniak PJ, Gillespie BK, Sieber PR, Greengold RH, Stockton BR, Hertzman BL, Efros MD, Roper RP, Liker HR, Carducci MA. Source: Prostate Cancer Research Program, Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center at Johns Hopkins, Baltimore, MD 21231, USA. 2012


18- Oral infusion of pomegranate fruit extract inhibits prostate carcinogenesis in the TRAMP model.

Adhami VM, Siddiqui IA, Syed DN, Lall RK, Mukhtar H. Source: Department of Dermatology, School of Medicine and Public Health, University of Wisconsin, Madison, WI 53706, USA. 2012


19- Pomegranate as a functional food and nutraceutical source.

Johanningsmeier SD, Harris GK. Source: USDA-ARS Food Science Research Unit Raleigh, North Carolina 27695, USA. sdjohann@ncsu.edu 2011


21- Suppression of growth and invasive behavior of human prostate cancer cells by ProstaCaid™: mechanism of activity.

Jiang J, Eliaz I, Sliva D. Source: Cancer Research Laboratory, Methodist Research Institute, Indiana University Health, 1800 N Capitol Ave, E504, Indianapolis, IN 46202, USA. 2011


22- Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention , 2010, 1(2):74-77 ISSN 2088-0197 123 Fatty Acids Composition of Red and Purple Pomegranate

( Punica granatum L) Seed Oil ,

Hartati Soetjipto, Murda Pradipta , KH Timotius,

Department of Chemistry, Faculty of Science and Mathematic Satya Wacana Christian University, Salatiga 50711. Indonesia


23 - Chemopreventive Effects of Pomegranate Seed Oil on Skin Tumor Development in CD

Mice Justin J. Hora, Emily R. Maydew, Ephraim P. Lansky, and Chandradhar Dwivedi

Department of Pharmaceutical Sciences, College of Pharmacy, South Dakota State University, Brookings, SD, U.S.A.; and 2 Rimonest Ltd., Horev Center, Haifa, Israel

OURNAL OF MEDICINAL FOOD J Med Food 6 (3)2003,157–161 © MaryAnnLiebert, Inc.and Korean Society of Food Science and Nutrition


24- Pomegranate seed oil rich in conjugated linolenic acid suppresses chemically induced colon carcinogenesis in rats Hiroyuki Kohno , Rikako Suzuki, Yumiko Yasui, Masashi Hosokawa, Kazuo Miyashita, Takuji Tanaka

Article first published online: 19 AUG 2005





©2013






* *